Arbitrage Jul
7

Regelwijzigingen: pilot shoot-outs stopt; sticks toegestaan bij junioren

De KNHB voert met ingang van seizoen 2018-2019 twee grote regelwijzigingen door binnen haar competities. In het afgelopen seizoen konden teams in de 1e Klasse een extra wedstrijdpunt verdienen door het nemen van shoot-outs na een gelijkspel. Deze pilot wordt beëindigd. Daarnaast is het bij de senioren al enige jaren toegestaan om de bal boven de schouder te spelen. Vanaf komend seizoen is dit ook bij de junioren toegestaan. (bron:KNHB) 

Einde pilot shoot-outs 1e Klasse

In seizoen 2017-2018 is gestart met een pilot voor teams in de 1e Klasse Heren en Dames. Na een gelijkspel werden shoot-outs genomen en bij winst van deze shoot-outs kon een extra wedstrijdpunt worden verdiend. De KNHB heeft de pilot met de deelnemende verenigingen geëvalueerd en besloten de pilot te beëindigen. Bij het aangaan van de pilot was de verwachting dat hiermee een spannend element aan de competitie werd toegevoegd. Dit valt echter tegen. Daarnaast is de pilot negatief beoordeeld door het merendeel van de betrokken teams. Voor de KNHB was dit reden genoeg na een jaar af te zien van een vervolg van de pilot.

Het stopzetten van de pilot betekent dat de wedstrijden in de 1e Klasse weer dezelfde vaste aanvangstijden kennen als in de andere competities voor standaardteams. De dames starten volgend jaar in de 1e Klasse om 12:45 uur, de heren om 14:45 uur.

Sticks ook toegestaan bij de junioren

Tot en met afgelopen seizoen was sticks alleen toegestaan bij de senioren en veteranen, niet bij de junioren. De KNHB was van mening dat deze regel bij het jeugdhockey eventueel tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden. Inmiddels zijn ergoede ervaringen opgedaan met deze regel bij de senioren. Daarom wijzigt de KNHB haar standpunt met ingang van het nieuwe seizoen. Bovendien mag de hoge bal in alle junioren-categorieën wel gespeeld worden. Ook junioren mogen vanaf seizoen 2018-2019 de bal dus boven de schouder met de stick spelen. De KNHB heeft de verwachting dat deze aanpassing het aanleren van het technisch goed ontvangen van de hoge bal stimuleert, zoals dat ook bij de seniorenteams is gebeurd. De regelwijziging maakt tenslotte ook dat de regels bij de junioren aansluiten op het internationale spelreglement.

Het spelreglement veldhockey wordt met ingang van het nieuwe seizoen aangepast en stelt met betrekking tot deze regel (artikel 9.6) het volgende:

Spelers mogen op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is en het niet leidt tot gevaarlijk spel.

Nieuws afbeelding Bijlage

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws

Gerelateerde nieuwsberichten

4x17,5 minuut: geen uitgebreide rust!

Fotoalbum

Bekijk de laatste fotos in ons fotoalbum
Gooische foto's


VacatureAdvertentie

Rabobank sponsor

Volvo clubbonus

Gooische Sponsor Vouchers

Agenda van de week

13-12 H1/D1 diner met bestuur
14-12 GBC on Ice
18-12 Bestuursvergadering

Verslagen

Deze week geen verslagen.
Meer verslagen

Diensten

zaterdag 29 februari 2020 
07:45  Amelie Janssen Wedstrijdtafel 
07:45  Norah Bolk Wedstrijdtafel 
10:30  Noor Dreyer Wedstrijdtafel 
10:30  Peppe Jansen Wedstrijdtafel 
13:00  Floor Bloemen Wedstrijdtafel 
13:00  Lizzy Koch Wedstrijdtafel 
15:30  Willemijn Huij Wedstrijdtafel 
15:30  Felice Hendriks Wedstrijdtafel 
Meer diensten

Vandaag jarig

Thijmen van Houten
Birgit Jansen
Roos van Bommel
Meer verjaardagen

Facebook