Junioren Aug
27

Positief Coachen op Gooische

Komend jaar zal het Jeugd Hockey Plan op Gooische worden herschreven door onze technische staf. Positief coachen zal hierin een belangrijke rol gaan spelen. Op de coachavond die ieder jaar aan het begin van het seizoen wordt georganiseerd hebben we hier uitgebreid aandacht aan besteed. Graag delen we dit ook met alle ouders omdat we ook als toeschouwer onbewust invloed hebben op de ontwikkeling van onze jeugdspelers.

Waarom is positief coachen zo belangrijk?

Een kind wat positief benaderd wordt, aangesproken wordt op z’n talent zal zich maximaal ontwikkelen. Een kind dat zich veilig voelt en fouten mag en durft te maken gaat spelen buiten z’n comfortzone. En juist in het buiten je comfort zone durven treden zit de grootste ontwikkeling van een kind.

De rol van de coach (en toeschouwers)

De rol van de coach is hierin cruciaal. Onderzoek heeft aangetoond dat een vooringenomen positieve of negatieve gedachte over het talent van een kind een bepalende invloed heeft op de ontwikkeling van dat kind.

Het Pygmalion-effect, de invloed van verwachtingen:

In 1968 hebben 2 psychologen onderzoek gedaan naar in hoeverre de verwachtingen van docenten invloed hebben op de prestaties van leerlingen.

Aan het begin van het schooljaar hebben zij op een basisschool in Californie een hele klas een IQ test afgenomen. De resultaten hebben zij niet met de docenten gedeeld. De onderzoekers hebben met de docenten een aantal willekeurig gekozen leerlingen (met zowel lage als hoge IQ scores) besproken en aangemerkt als ‘zeer veelbelovende leerlingen’. 

Aan het einde van het schooljaar hebben de onderzoekers nogmaals een IQ test afgenomen en de leerlingen die aangemerkt waren als ‘veelbelovend’ hadden een zichtbaar grotere ontwikkeling doorgemaakt dan de rest van de klas. Het onderzoek is daarna ook uitgevoerd met een aantal leerlingen die als ‘zwak’ werden aangemerkt en hier werd aangetoond dat de ontwikkeling van deze specifieke leerlingen juist achter bleef ten opzichte van de rest van de klas.

Wat blijkt is dat wij onbewust handelen naar de verwachting die we hebben van kinderen. Als coach, trainer en toeschouwer is het daarom enorm belangrijk om je goed bewust te zijn van onze onbewuste verwachtingen van de spelers in een team (of je eigen kind).

Handvatten voor coaches/trainers mbt positief coachen:

•Iedere speler heeft een toegevoegde waarde/talent (technisch, verbinder, geestig, snel, stabiel etc). Zoek per kind het talent en spreek het daarop aan.

•Benoem wat goed gaat, niet wat mis gaat.

•Probeer voor een wedstrijd per speler een haalbaar doel te formuleren waar hij/zij aan werkt die wedstrijd (stick laag met verdedigen, tackle back, via flanken spelen etc). Evalueer dat met de speler als deze op de bank zit of na de wedstrijd. Zo ontstaat zelfinzicht en succes.

•Geven van een tip: 1. Geef compliment, 2. Geef tip (‘als je je stick lager legt dan ben je nog lastiger te passeren’), 3. Sluit af met iets positiefs/herhaal compliment

•Het is een teamsport, iedere speler is even belangrijk. Een team wat respect voelt voor elkaars inbreng speelt aangetoond beter samen, heeft meer plezier en presteert daardoor vaak beter.

•Spelers geven elkaar alleen maar positieve feedback, coaches kunnen een tip geven.

•Alle spelers krijgen even veel speeltijd, ook als het spannend is.

•Betreed en verlaat gezamenlijk als team het veld, wacht op de keeper en laat het team helpen met alle spullen.

•Respectvol omgaan met de scheidsrechters, tegenstanders en andere aanwezigen (coaches en toeschouwers hebben voorbeeldrol)

•Maak duidelijke afspraken met ouders over hoe jullie met positief coachen omgaan en wat jullie hierin verwachten van de ouders.

In ons enthousiasme als coach of toeschouwer vergeten we vaak welke onderliggende boodschap een kind onbedoeld opvangt. Door ons bewust te worden van onze (onbewuste) verwachtingen kunnen we er samen voor zorgen dat onze kinderen zich maximaal ontwikkelen en vooral een heel positief hockeyseizoen gaan hebben!

Nieuws afbeelding

Sponsor voucher van de maand


aupingsponsordealvandemaand

Gerelateerde nieuwsberichten

Vriendenteams A & B jeugd procedure

Fotoalbum

Bekijk de laatste fotos in ons fotoalbum
Gooische foto's


NieuwbouwCam


Nieuwbouw


Vouchers

Rabobank sponsor

Volvo clubbonus

Gooische Sponsor Vouchers

Verslagen

Deze week geen verslagen.
Meer verslagen

Diensten

zaterdag 30 oktober 2021 
08:00  Ouders/verzorgers van Kaja van der Windt Barmedewerker 
08:00  Ouders/verzorgers van Mara Kas Barmedewerker 
08:00  Kees van Traa Barmedewerker 
11:15  Maya Carson Barmedewerker 
11:15  Friedeliene Groeneveld Barmedewerker 
14:30  Ouders/verzorgers van Olivia de Boer Barmedewerker 
14:30  Ard Krak Barmedewerker 
zondag 31 oktober 2021 
07:45  Aurélie Smelt Wedstrijdtafel 
Meer diensten

Vandaag jarig

Bas van Lingen
Feline Peeperkorn
Laurian Burger
Meer verjaardagen

Facebook